Събития

Френски макарони за представянето на “A, Б, Вино” на Яна Петкова

С приповдигнато настроение на 28-ми октомври беше представена първата книга на Яна Петкова “А, Б Вино”. Събитието продължи през целия късен следобед и вечер, поради мерки за сигурност, по време на пандемия и висок интерес към авторката и топлото издание. Книгата “За всички, които обичат виното” беше представена, разбира се, в бара за всички, които обичат виното Grape Central. Желаещите имаха възможност да закупят книгата, поговорят с авторката, получат автограф с послание, както и да чуят избрани откъси, прочетени от самата нея. И понеже поводът си заслужава, гостите се насладиха на приятната атмосфера с чаша пенливо и френски макарони Freakalicious, направени οт три вина вино, за които ще стане дума по-долу.

а-б-вино-френски-макарони

 “А, Б, Вино” - предназначение и впечатления

Новата книга на издателство Gourmet Publishing притежава за всеки по нещо. Тя е перфектна за хора които искат да се запознаят с виното за първи път и въобще всеки може да намери вътре любопитни факти и истории, които не знае. Подава ръка на читателя и го кани да се впусне в едно приключение за разгадаване на тайните на виното. А пътуването през страниците е със сигурност динамично, забавно и удовлетворяващо. Стои далеч от клишета и схващания, според които виното е сложна наука, предназначена за избрани и само малцина умеят да го “разбират”. А напротив, говори ясно и компетентно, подкрепено с факти и изследвания, но на разбираем език. Много добре описва посланието и значението на творбата цитат на Хосе Ортега и Гасет, който срещнах вътре, „Виното е космически проблем“.

За авторката

В биографията на Яна Петкова ще откриете, че тя е възпитаник на Австрийската винена академия, винен дегустатор, винен съдия, обучаващ, лектор, блогър. Съосновател е на Българската винена академия, на подкаста Life Unbottled и на проекта за винен маркетинг Avinissima, както и член е на екипа на винения сайт DiVino. Или още, на кратко определяна като един от най-добрите винени експерти и журналисти в България. Преди да се отдаде изцяло на този професионален път е сменила няколко различни поприща. Видяла е живота от редица разнообразни перспективи, но още от гимназиалните години носи в себе си афинитета към виното. Обича да пътува и събира различни впечатления. Работила е и във Виена, но избира да се върне тук, за да прави качествени неща в България. Нейни близки я наричат “социален експериментатор”. Намирам това определение за доста точно, след като прочетох книгата. Анализира с проникновение културите на винопроизводство, съхранение и консумация в различни нации, общества и географски ширини. А зад достъпното представяне, прозира всеобхватно разбиране за нещата.

книгата А,б,вино на Яна Петкова

Пътуване и потъване в книгата

 За “А, Б, Вино” на Яна Петкова е лесно да се пише и говори, както е лесно да се чете самата книга. Процесът по създаване е определян от авторката като “най-смиряващото професионално и емоционално изживяване”. Съдържанието е  достоверно и научно обосновано, но в нито един момент не губи своя интригуващ авантюристичен характер. Кара те да потъваш в тематиката през личните биографични белези, в съзнанието си пречупваш собствените си опит и преживявания с вино. Жанрът зададен като нехудожествена литература, остава далеч от всички рамки и формалнoсти. Обединява в себе си едновременно речник за прочитане на мистерии, митове и легенди за виното през вековете, атлас с карти за проследяване на сортове и енциклопедия за всякакви знания за живота. Написана е искрено, на чист език, без излишни увъртания и ненужни подробности. Не на последно място, информира читателя за модите, влиянията и тенденциите в баровете на София и по света. Разбираш къде се продава хубаво вино, на какви цени, как да го търсим и разпознаваме и естествено как се дегустира.

френски макарони на Freakalicious

Специално създадени за повода френски макарони

И трите вида френски макарони са с гел от вино в центъра си. Външният крем е на база сирена – маскарпоне и крема сирене, допълнени от шоколад и рикота. Всяка разновидност съответства на тип вино от конкретен сорт. Гелът от червеното вино е с мавруд малини. Този от розе е направен от пино ноар и пресни червени боровинки, той се хареса най-много. А белият гел е със състав ризлинг и круша. Апетитните макарони са по поръчка и идея на самата Яна. Вкусово и визуално. Като целта беше да се включат концептуално във вино темата.

френски макарони на Freakalicious

Изискан и красив подарък

Елегантните твърди корици са по дизайн на Велина Мавродинова, а илюстрациите в книгата са от Нанда Ментешева. Страхотно попълнение в библиотеката вкъщи, което замечтано ще разгръщам, допитвайки се до отговори на нови въпроси и в бъдеще. Несъмнено може да се превърне в подарък от класа, с оригинален и луксозен вид, който би зарадвал всеки.


Снимки благодарени на: Кристина Маркова

Вижте и още френски макарони от Freakalicious

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *