Сладък бар каравана Лоли
Събития

Боги и Хриси: за сладък бар Lolly и българската фууд трък общност

Срещнахме се с Боги и Хриси – създатели на първата фууд трък каравана за десерти и гофрети в България Lolly Sweet Bar. Бизнес партньори със свежа идея и младо семейство, решили да развиват романтичната концепция за сладък бар на колела. Залагат не просто на винтидж стил, а на качествени продукти от подбрани производители и оригинални рецепти. Вкусните гофрети и добрата атмосфера се оценяват на високо ниво от публиката в различни точки на България, навсякъде, където ги отведе сладък бар каравана Lolly. Нещо повече, Боги и Хриси са едни от основателите на Българската асоциация на мобилните кухни. Заедно с други собственици на камиончета за храна се борят за едни по-добри условия за работа. В разговор с Божидар те разказват за завладялата света култура на колела и предизвикателството да развиваш нестандартен бизнес в страната ни. 

Божидар: Как се роди идеята за сладък бар Lolly? 

Боги: Идва от Белгия, където живее сестра ми. Често ходихме при нея и обикаляхме. Аз си бях фен на белгийските гофрети, така или иначе. Дълго време се въртеше в главата ми как да ги докараме в България, по подходящ начин. Чакахме удобния момент, чудехме се как да стане. Решихме да направим каравана фууд трък. Оказа се всъщност много добре, тъй като в България, дори и все още няма фууд трък само за десерти.

Сладък бар Лоли в Куартал

Божидар: Действително това е така.

Хриси: Имахме желание да направим караваната покрай агенцията за събития, която работим.

Боги: Караваната създадохме с идеята да обслужва частни събития, сватби и корпоративни мероприятия. Но запознавайки се с пазара и останалите фууд трък вендори ни завъртя една такава центрофуга. Наложи се освен на събития, тази каравана да може да присъства и по разни фестивали. Тогава решихме, че вече е перфектният момент да се случи това с гофретите и така се роди сладък бар. 

Хриси: По това време много наши колеги се ориентираха изцяло към бургери. Ние решихме да направим сладък бар и предлагаме само десерти. Така започна сладък бар каравана Lolly.

Боги от сладък бар лоли

Как ви възприеха хората? Каква е първата реакция, когато си купуват от сладък бар Lolly за първи път?

Боги: Интересно им беше, продуктът е нов за българаксия пазар. Гофрета на клечка… според нашето проучване е имало един опит за подобно предлагане.

Хриси: Може би трябва да разкажем за комичните ни ситуации, когато хората видят гофрети на клечка? (смее се)

Боги: Имали сме уникални въпроси от клиенти: “Това кебапче ли е?”; “Солено шишче ли е?”; “Наденички на клечка ли са?” Един от най-странните въпроси ми е: “Това палачинка на клечка ли е?” 

Аз не мога да си обясня кой човек е виждал палачинка на клечка. Това е най-безумният въпрос, който винаги ми задават. Но на клиентите им е ново и интересно, вероятно, заради това питат. През първите две години имаше огромен интерес към концепцията с караваната за частни събития и като сладък бар на мероприятия и фестивали. Само тогава сме обиколили повече от 20 фестивала, където срещнахме доста позитивни реакции от хората. Много често ни питаха “Къде другаде имате обект?”. Почти навсякъде, където се покажем това беше първият въпрос. Това от своя страна доведе до търсене на място, където да позиционираме нашият сладък бар и ето ни тук в QUARTAL FOOD PARK

Хриси: Което пак е супер иновативна концепция целият фууд парк и ние отново сме актуални.

Гофрета от сладък бар Лоли

Обичате да сте пионери в своята област. Ходили сте по фестивали, заедно с много други каравани. Разкажете за фууд трък общността в България? Как се формира?

Боги: Създадохме фууд трък асоциация заедно с всички други собственици на мобилни каравани и камиончета за храна. Познаваме се всички, имаме една и съща мисия. На тези въпросни фестивали и събития често работим заедно. Тъй като има голям интерес към фууд трък културата и на всички организатори на събития в момента им е интересно и ни канят навсякъде всички. Носим и добавена стойност на това събитие от гледна точка на визия и на качество на храната. Всеки от собствениците на такива тръкове има своите индивидуални продукти, които са висококачествени, всеки се снабдява от местни производители, който може, разбира се. Събирайки се и работейки заедно се роди идеята за асоциация, която да ни обединява и защитава нашите интереси. Така създадохме Българската асоциация на мобилните кухни, която в момента е факт. Смело можем да кажем, че ние сме едни от хората, които усърдно работим за развитието й. Дори сме заместник председатели на асоциацията. Ако трябва да съм откровен претърпя малко…

Хриси: Реорганизация.

Боги: Да, но въпреки всичко тя продължава да съществува, дори имаме интерес от нови търговци, които биха искали да се присъединят към нас. Нашата идея е да продължим да помагаме на хората, които тепърва ще започват подобно начинание, тъй като ние вече сме минали по този път и имаме познания в областта. Една от основните цели е да обединява фууд трък културата и условията за участие фестивали и събития. Тъй като организаторите не са винаги от най-коректните и търсят бързи и лесни печалби от нас.

Божидар: Там идва мястото на тази асоциация практически?

Боги: Да, асоциацията всъщност договаря условията за всички вендори, които ще присъстват на събитието. Още в началото срещнахме опити да предлагат на един едни условия, на друг други. Организаторът се мъчи от кой колкото се може повече да изкопчи за участие в събитието, но погледнато от нашата камбанария не е толкова лесно. Едно присъствие на фестивал е свързано с разходи, транспорт, персонал, настаняване, зареждане на една стока. След всички тези разходи идва и таксата, която трябва да платиш на организатора. В началото тези такси често бяха абсолютно невъзможни. Това е водело до откази на много от нас да участват в различни събития. Като си направиш сметката, се оказва, че няма смисъл да тръгваш. 

По-добре да не го правиш?

Боги: Да, по-добре да не го правиш. Но в интерес на истината за една-две години успяхме да научим повечето от организаторите.  Eдни и същи хора организират различни събития под различни имена. На края пак се свежда до един човек, който търси Х сума. Но вече успяхме да се преборим и за това. Сега са много по-обрани в предложенията си към нас, защото им е ясно, че ако не ни дадат добра оферта, ние не участваме, а те губят и това е факт.

Сладък бар Лоли

Хриси: Имахме и по-амбициозна цел – някои леки промени в българското законодателство, които да ни позволят свободно да излизаме на обществени места и да извършваме дейността, за която сме се наели да правим тези фууд тръкове. Но това все още е на изчакване. Доста е тромаво.

Боги: Това е поредният безумен парадокс в България. Когато ти инвестираш в даден бизнес, плащаш всички държавни такси, минаваш през всички държавни институции, издават ти всички необходими разрешителни, за да съществуваш и в момента, в който трябва да излезеш на улицата да продаваш на хората храна, идват от общината и ти казват “Ти нямаш право да бъдеш с този сладък бар в каравана тук”. И ти казваш, “Ама как така аз имам разрешителни” и те ти казват “Общинската наредба за преместваеми обекти е само за бутки за вестници, ти нямаш право да си тук”. Ами добре, де дайте да направим нещо, за да имаме право и ние да сме тук. С Асоциацията успяхме да влезем при главния архитект, на който представихме планове за развитие на този бранш, споделихме примери от чужбина и от Западна Европа, където фууд трък културата е страшно развита. Има хиляди фууд тръкова, за разлика от нашите, които са десетки. Но беше заявено, че ние не присъстваме във визията за София. 

Не смятат, че стрийт културата ще се развива? 

Боги: Моята гледна точка е, че не им се занимава. Всичко трябва да претърпи законови промени, да се гласуват наредби от Общински съвет, после трябва да влезе в парламент. На тези хора не им се занимава да отворят една ниша, от която ще печелят и данъци и наеми за общински терени, давайки ни свобода да работим всеки ден ще има възможност за назначаване и на нова работна ръка. Всичко е свързано икономически, въпросът е някой да си мръдне пръста, за да направи нещо. Но няма. Ние бяхме направили презентации и предложения за промени в рамката на наредбата и просто тези хора ни казаха – не. 

Вие сте една огромна общност, която има нужда от тези промени. Нали така?

Боги: Да и сме общност, която доказано предлага по-качествени продукти под формата на улична храна. Със сигурност един бургер, от която и да е от карваните е по-вкусен от всеки дюнер на улицата, които са хиляди. Просто защото са в стационарен обект. А реално нашите мобилни обекти дават възможност да застанеш днес някъде, да си работиш, да си платиш всички данъци и такси, които общината ти изисква и вечерта да си тръгнеш.  Няма да има и следа, че си бил там. Нито сме ляли основи, нито бетон, нито сме прокарвали вода. Спираш, отваряш сладък бар, работиш, тръгваш си, това е практика в цял свят. Само в България не можеш да го правиш и никой не ти дава отговор защо.

Сладък бар Lolly

Как COVID-19 кризата завари вас и сладък бар Lolly?

Боги: Със сигурност оказа голямо влияние върху работата. Събитийният мениджмънт, търпи нулево развитие с нулеви обороти масово за бранша. Много колеги от агенции за ивент мениджмънт са на издихание, съкратили са масово персонал, има и доста фалирали. Нас ни спасява това, че сладък бар каравана Лоли е стационарен обект, който може да работи и ни позволя по някакъв начин да си развиваме концепцията. Ако нямахме поле за изява, щеше да доведе и до по-пагубни последствия. Сега работим и чакаме нещата да се нормализират, за да може да работи караваната, за да можем да осъществяваме събития напред във времето. 

Кое е хубавото в това да имаш собствен малък бизнес в България?

Боги: Въпреки всичко оставам оптимистично настроен към цялата ситуация. Радвам да си развивам бизнеса. Със сигурност не е така, както бихме искали всички да се случват нещата. Къде с повече работа, къде има разлика в законодателството от това с чужбина. За нас това е мястото, тук сме развили концепцията за сладък бар каравана Лоли. Със сигурност тук ще продължим.  Не се оплаквам, просто ще трябва да изчакаме цялата тази ситуация да се нормализира, вероятно това ще отнеме три-четири години. Опитваме се и това е. Радваме се на това, което правим и и го правим с удоволствие.

Хриси: И знаем, че го правим за себе си.

Нещо ново, което да очакваме от вас и сладък бар каравана Лоли?

Боги: Новото, което планираме, специално за тази година е сладък бар каравана Лоли да бъде позициониран на морския бряг. Става въпрос за Созопол, плаж Хармани. Там ще могат хората да ни открият през целия летен сезон.  Ще предлагаме гофретки, свежи напитки за плажа, ще има местенце за сядане. Върху това работим и се подготвяме за лятото. Също така тук в Quartal food park  обмисляме обогатяване на менюто. Имаме планове и за още някакви неща, но всяко нещо с времето си.

Гофрета от сладък бар Лоли

Другия път ще си говорим за това. Вие сте семейство? От колко време сте заедно? Това по-скоро ви помага или на моменти ви пречи в работата, в бизнеса като партньори?

Боги: Да, от 9 години сме заедно, имаме дете. Не бих казал, че пречи. Напротив, помага ни това, че и двамата се занимаваме с едно и също нещо и образно казано, можем да си подаваме топката в различни моменти, за да реагираме навреме. А от гледна точка на прехвърчане на искри по време на работа, това се случва и без да сме семейство. Има го във всеки един обект, в който се случва бизнес. Случват се караници и усмивки, различни преживявания, така че всичко е наред. 

Хриси: Още не сме се избили 🙂

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *