Десерти,  Рецепти

Лава кейк рецепта и още нещо

 Устата се пълни със слюнка веднага, щом си представите богатия и кремообразен вкус на добре приготвен лава кейк. Интересен е исторически факт, как десертът впечатлява всички, веднага след появата си на бял свят. Превръща се в един от най-модерните сладкиши от края на ХХ век в САЩ и Европа. И с пълно основание. Разтопеният шоколадов кейк се отличава не просто с вкус и характер, но и с цялостната си идея. Често е бъркан с шоколадовото суфле, но всъщност двата десерта нямат почти нищо общо. ГОРЕЩАТА лава скоростно набира популярност по света, навсякъде наричана с различни имена.

Световно признатата техника за лава кейк

Техниката за приготвянето на десерта се превръща в основа на стотици рецепти, голяма част от които солени. Но трябва да признаем, че базовата рецепта за лава кейк е познание, което всеки кулинар трябва да притежава. Тайната за приготвянето му? Няма такава. Нужни са ви само 6 съставки и 25 минути – а резултатът ще изпълни дома ви със сладък аромат и ще завърши вечерята ви по перфектния начин.

Зараждане и история

Роден по идеята на световноизвестния главен готвач Жан-Жорж Вонгерихтен, десертът покорява Америка. Няма ресторант, който да не предлага своя вариация. А готвачите, които проявяват претенции за авторството над лава кейка са много. Твърди се, че във Франция е съществувал много преди да бъде презентиран в Америка. Кой знае? Французите какво ли не са си присвоили, ще каже някой, но може и да са прави. Открит веднъж за света, лава кейкът става любим на много готвачи.

Многобройни са мненията по темата в българското интернет пространство. Рецептите се различават най-вече в съотношението на продуктите отколкото като техника. Ако искате да приготвите десерта и нямате своя рецепта или ако до момента не сте го приготвяли, възможности има много. Едно обаче трябва да знаете. Лава кейкът не е суфле. Шоколадовото суфле е съвсем друг десерт, ако щете и съвсем друга школа.

Какви са разликите между лава кейк и суфле

Ако попитате познати за рецепти за лава кейк или търсите в интернет ще се натъкнете на заглавия от типа:

“Лава кейк а. к. а. шоколадово суфле”

или

“Лава кейк или иначе казано шоколадово суфле”

Нямат нищо общо. Суфлето притежава над 300-годишна история, която започва в кухните на френския кралски двор. А лава кейкът е американска рецепта, създадена едва през миналия век. Суфлето няма течния център на лава кейка, а е въздушно и леко.

Лава кейк от Freakalicious
Кулинарна традиция или индивидуална интерпретация?

Много популярни готварски сайтове смесват двете понятия, което води до всеобща обърканост и размиване на оригиналните рецепти. Ресторантите в България, които ще ви предложат едното за другото са още повече.

Това е един от начините да различите посредствения ресторант от добрия. Във вторият знаят какво е шоколадово суфле. Ако трябва да обобщим в едно изречение, бихме казали: Ако обичате десертите, просто трябва да знаете, че тези двата не са едно и също нещо.

Днес ви предлагаме основна рецепта за лава кейк, въпреки че можете да направите десетки вариации.

“Let’s face it, a nice creamy chocolate cake does a lot for a lot of people; it does for me.” Audrey Hepburn

Лава кейк

Продукти за вашия изумителен лава кейк

 

За 5 порции:

  • 120 гр черен шоколад
  • 90 гр масло
  • 2 яйца и 2 жълтъка
  • 60 гр захар
  • 40 гр брашно
  • Масло и какао за намазване на формичките
Стъпка 1

Слагаме шоколадът и маслото в купа на водна баня докато се разтопят. През това време може да се намажат формичките с масло и обилно с какао.

Форми за приготвяне за лава кейк

Стъпка 2

След като маслото и шоколадът се разтопят отстраняваме от водната баня и в друга купа, с миксер, разбиваме яйцата със захарта до пухкав крем. Трябва цялата захар да се разтвори и да няма кристали.

Яйца за рецепта за лава кейк
Стъпка 3

Постепенно, с удобна шпатула добавяме разтопените масло и шоколад към яйчената смес, накрая добавяме и пресятото брашно и бъркаме до хомогенност

Смес за лава кейк

Стъпка 4

Готовата смес се разпределя във формичките, като не бива да се пълнят повече от 2/3.

Разпределяне на смес за лава кейк

Стъпка 5

Кексчетата се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 9 мин, но е добре да опитате с едно, тъй като всяка фурна е различна.

Лава кейк готов за печене

Е, как се получиха вашите лава кейкове? Ако имате някакви въпроси, споделете ги в коментари. С радост ще отговорим. А, ако просто искате да покажете как изглежда кулинарното произведение от тази рецепта, прикачете снимка или ни отбележете във Facebook.

Снимки: Кристина Маркова

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *