Шоколадов мус, приготвен от Freakalicious
Десерти,  Рецепти

Шоколадов мус

Най-бързият шоколадов десерт

Богат и кремообразен, лек и въздушен – шоколадовият мус е може би най-бързият шоколадов десерт. Въпреки френското си име е от най-лесните за приготвяне. Само пет съставки и двайсет свободни минути са нужни за шоколадов мус, който опитате ли веднъж ще искате още и още.

Шоколадов мус, приготвен от Freakalicious

Класическа рецепта за неустоимо усещане

Предлагам ви рецепта за класически шоколадов мус, приготвен по традиционен начин, който ще ви бъде сервиран и в най-изискания ресторант. Освен като самостоятелен десерт, можете да го използвате като пълнеж на торта, руло, еклери… 

Шоколадов мус

Най-важното е да споменем, че колкото по-малко сметана съдържа рецептата, а повече белтъци, толкова по-ефирен, въздушен и наситен мус ще постигнете. В повечето рецепти се включва малко сметана, но аз ви предлагам вариант без никаква. Ако желаете можете да изключите и маслото, влагайки повече черен шоколад, така ще имате мус от три съставки – шоколад, захар и белтъци.

И вместо да се налага да scroll-вате житейската ми история или някой посредствен разказ за това какво съм правил миналата седмица, нека се заемем със същината – рецептата.

Шоколадов десерт мус, по рецепта на Freakalicious
Продукти за 8 порции шоколадов мус
  • 250 гр черен шоколад най малко 60 процента
  • 130 гр масло
  • 6 белтъка
  • 3 жълтъка
  • 100 гр захар
Приготвяне на шоколадов мус

Начин на приготвяне:

  1. Шоколадът и маслото се поставят на водна баня докато се разтопят и смесят добре.
  2. Към тях се добавят жълтъците, като се бърка около минута. След това, сместа се оставя настрана, докато изстине. През това време, белтъците се разбиват на сняг със захарта.
  3. Когато шоколадовата смес е поизстинала, се добавят разбитите белтъци поетапно, като се внимава максимално да се запази въздухът в крема.
  4. Готовият шоколадов мус се разпределя на порции и се оставя в хладилника поне за около 2 часа.
Шоколадов десерт мус

One Comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *