Десерти

Павлова Мини

Коя е Павлова?

Идеална за всички сезони, за брънч или след вечеря, или за специален повод – Павлова е сензация и марка още от появата си в началото на миналия век. 

Външността е хрупкава, а вътрешността е мека като маршмелоу. Лек, въздушен меренг, прясна разбита сметана и свежи плодове. Павлова е елегантна и красива. 

Създадена в чест на балерината Анна Павловна по време на едно от турнетата и в Австралия и Нова Зеландия, тортата несъмнено успява да улови характера, и да пресъздаде усещането, за красота и ефирност, което Анна Павлова е предавал на хората с танца си. 

Павлова Мини

Каква е нейната същност?

Десертът е с основа целувка (меренг), който се гарнира с плодове или крем според сезона. Рецептата, която ви предлагам е за шест единични мини Павлови. И въпреки че тортата изглежда изискана и сложна, съвсем не е трудно да я приготвите. Нужни са ви само няколко съставки:

Съставки:

  • 4 белтъка
  • 220 гр кристална заха
  • 2 с.л. царевично нишесте
  • 1 с.л.оцет

За гарниране:

  • Бита сметана
  • Сезонни плодове

 

Павлова-десерт-от-Freakalicious

Начин на приготвяне:

Включете фурната на 110°С.

Разбийте белтъците на твърд сняг и прибавете, след това  лъжица по лъжица – захарта, нишестето и оцета , продължавайки да разбивате с миксера. Сместта, която получите ,трябва да е твърда и кремообразна. 

Шприцовайте  меренга върху хартия за печене на  места и с лъжича направете във всяка целувка вдлъбнатина – оформете гнезда. Ако желаете, вместо това, можете да шприцовате в различни форми – изцяло според вашето въображение. 

Pavlova-Freakalicious

Печете около час, после изключете фурната и без да отваряте вратичката- оставете целувките вътре още 15 мин. 

След това ги извадете и ги оставете да се охладят до стайна температура.

Разбийте сметаната, а гнездата напълнете със сезонни плодове по избор, отгоре покриите с разбитата сметана и готово. 

Pavlova-cake-by-Freakalicious

*Кейт  Моней, биограф на Анна Павлова , пише, че главният готвач на хотелa в Уелингтън , където е отсядала руската балерина е създал десерта по времето на нейното световно турне в Нова Зеландия през 1926 г.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *