Кисело и сладко
Събития

Кисело и сладко интервю

Седнахме на по един плодов тарт с лимонада и сладки приказки в пекарната “Кисело и Сладко” в кв. “Света Троица”, в София. Разказаха ни за своите собствени разбирния за това какво десертът може да бъде. Всичко е по-вкусно, когато е направено с вярата, че полезната храна е култура, която трябва да бъде разпространявана, възпитавана и подкрепяна.  Но не сме ви спестили и киселото в разговора, продължете да четете.

Защо “Кисело и Сладко” това са две противоположности? Как се роди идеята и кога започнахте работа?

Думата “кисело” идва от живия квас, който гледаме, той е кисел. А “сладко”, защото правим много сладки вкусни неща. 

Открихме на 1 юни 2019 г., работихме 5-6 месеца и дойде първият lockdown. Дори не знаем какво е да се развива такъв бизнес в нормални условия, дойде пандемията, а ние току-що бяхме отворили. Няколко пъти ни затваряха. Първо не можеше клиентите да бъдат вътре, после не можеше вън и… знаете – хиляди пречки. През последните няколко месеца виждаме, че ставаме по-разпознаваеми, хората разбират, че наистина правим доста по-различни неща от останалите подобни заведения.

262838068_1542696979419501_4398367665073937977_n

"Кисело и Сладко" е мястото в София, което предлага десерти и печива изцяло от квас. Имате цялостна концепция, завършена до всеки продукт в менюто.

 Ние всъщност работим със сурова трастиково биологична захар, сурова биологична кокосова захар, мед, фурми, биологичен кланов сироп. Това са продуктите, които използваме. 

Нашата идея е хората да могат да ядат здравословна храна и не само да могат, а да искат. Според нас, десертът не трябва да е вреден, както се възприема навсякъде. Трябва да е хубава, солидна храна, на която човек да може да се наслади и въпреки това да има ползи от нея.

IMG-c6ef9eeba6844efb9ef03b2ed4d34f14-V

Какъв е продуктът от вашата витрина, в който хората се влюбват? Кои са бестселърите сред десертите?

Всеки сезон е различно. Тортите, пайовете и тартове са сезонни. Лятото имаме с малини и ягоди, есента имаме много десерти с тиква, след това с кестени. Гледаме да работм със свежи плодове и зеленчуци. 

Лимонадите със сигурност са много харесвани от всеки, те са летен хит.  Не използваме бяла захар, а фреш, пресни плодове и подправки, които миксираме на блендера. Но честно да ви кажа, не само лимонадите, а всичко ни е върха, защото  не предагаме конвенционални продукти, а само авторски рецепти.

Какъв е точно процесът по създаване на рецептите?

Аз правя доста голяма част от тях, моят приятел също, обсъждаме ги заедно, минаваме през много проби и тестове и когато ги вече ги одобрим, когато знаем, че е супер яко и е това, което сме искали да направим, вече си позволяваме да го пуснем.

262402835_1542695452752987_275606839948789282_n

В социалните мрежи съм попадал на вашите кутии за спасяване? Разкажете за това интересно начинание.

Правим доста печива и искаме всичко да е прясно и свежо. Когато нещо не се продаде на деня и е близко до изтекъл срок, го слагаме в една кутия, пускаме го в пакет и правим голямо намаление. Кутиите за спасяване са наша кампания, която ни помага да не изхвърляме храна, защото изхвърлянето на храна, всъщност е доста голям проблем, глобално.

За нас абсолютно всички колеги в хранителната индустрия и не само трябва да се борят против изхвърлянето на храна и излишните загуби при всичко. Много голяма разлика между хората, които се тъпчат и хората, които гладуват. Така и нашите клиенти са доволни, защото си хапват неща, които са с доста голямо намаление, а ние не изхвърляме храна.

262784377_1542696512752881_1066039793564537219_n

Затлъстелите хора са по-голям процент от гладуващите по света. Това е абсурдно, при положение, че в днешни дни всичко може да се рециклира. Сами ли сте в тази кауза или това е обща кампания на повече заведения.

“Кутия за спасяване” е наша кампания, но видяхме идеята от други наши колеги. Те сa платформа, не са сладкари или пекари. Различни софийски заведения се включват в в кампанията им, дори мисля, че вече и във Варна имат. Има още една платформа “foodbox”, която се занимава с тази дейност. Но “Кутия за спасяване” си е лично наша кампания.

Не изхвърляте храна, освен това хора, които имат по-малко възможности могат да ядат хубава храна и да я опитат. Все пак тази храна не е под срока на годност.

На тортите е няколко дни преди да изтече срокът, закуските просто са печени на предния ден. А реално закуските, които печем издържат по 5-6 дни. Имаме клиенти, които казват, че си взимат кутии и после ги слагат в хладилника и децата им като огладнеят си ги вадят, слагат ги в микровълновата и децата хапват.

IMG-69ed8759c444c134aa675aeb623c5792-V

Имате ли някакви нови планове и проекти за разширяване?

В момента сме на локация на бул. “Константин Величков” №14, което е в кв. “Света Троица”, т.е. квартални сме си. Искаме да излезем от квартала. И друго, в което силно желаем да се развиваме е хората да си поръчват за вкъщи. Вече правим и доставки чрез нашия сайт kiseloisladko.com

IMG-61bb09954333ea90df0fc6f5e9443474-V

Предлагате доста достъпна цена, на фона на суровината, която използвате.

Опитваме се, защото сме квартални.  С качествените продукти, които използваме, ако сложим висок марж, подобно на наши колеги реално мислим, че много хора няма да дойдат и няма да ни се получат нещата. Затова всъщност правим качествени неща не за сметка на цената на клиента в момента, а за сметка на по-малка печалба. Надявам се в бъдеще хората да бъдат възпитани в това, че за да ядат хубава храна, трябва да дадат малко повече пари. 

Хората трябва да разберат, че за да ядат хубава храна, трябва да дадат малко повече пари. Надявам,  в бъдеще, след време, когато това бъде възпитано в обществото и да можем да си позволим да сложим някаква печалба.

IMG-0771824744978a426eddee4a720ac02a-V

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *