Дефи Маринова с уникалните кексчета, които създава.
Десерти,  Събития

Кексчетата на Дефи: как се развива една страст

Вкусните кексчета винаги са добра идея, когато имаме празник или искаме да зарадваме любим човек.

Цялата магия около смесването на съставките и приготвянето на перфектния десерт за всеки вкус и повод е истинско удоволствие за Дефи Маринова.  

По професия Дефи е медицински физик, а любимият й спорт – бокса е друга нейно хоби.

Въпреки интензивния график, Дефи поддържа своята Instagram страничка @cupcakes.defi, където ни показва своите оригинални и неустоими десерти.

Винаги приема предизвикателството да бъде замесена в специалните моменти на хората, като приготвя сладките изкушения, които ги правят още по-забележителни. 

Срещнахме се с нея, за да ни разкаже за своето пътешествие в света на сладкарството. 

Как се случи така, че се увлече по сладкарствoто?

Любовта ми към сладкарството започна още в детството. Майка ми работеше през уикендите и оставяше кухнята в мои ръце.

Започнах да готвя за цялото семейство, а моето семейство е голямо – имам брат и сестра. Създавах домашни десерти, идеята ми беше да зарадвам всички вкъщи.

Тази моя страст не спря със завършването на училище и напускането на родния град. Заживях на общежитие, където имах собствена кухня. Малко по малко, започнах да я оборудвам с всичко необходимо за приготвянето на кексчета и други изкушения.

За мен това беше истинско щастие. 

Кексчета по рецепта на Дефи Маринова от Defi's Cakes and Cupcakes

Развивала си своята страст, без да му мислиш много?

Абсолютно, с времето, тази страст се задълбочи.

Спомням си, когато за първи път направих едни определени кексчета за рождения си ден. Бяха покрити със специална шоколадова глазура. Почерпих и приятели от блока, в който живеех и всички бяха много впечатлени. Не мога да забравя реакциите им, които казваха повече от думите.

Установи се традиция за всеки повод, на който ме канят да нося домашни десерти. След това, започнаха въпросите “Дефи, можеш ли да направиш десерт за мой повод?”, например за кръщене, за бебешко парти, за рожден ден и всякакъв тип поводи.

Сладкиш по рецепта на Дефи Маринова от страничката @cupcakes.defi

Всички започнаха да те асоциират с кексчетата ти?

Да, точно така. След това започнаха да ме питат –  “Кога ще започнеш да ги споделяш с повече хора?”.

Така се роди страничката @cupcakes.defi. С времето, изключително много хора продължаваха да ми пишат. Просто се сещат за мен, когато имат някакъв повод и предпочитат десертите ми, пред тези, които са масово произвеждани и продавани.

Предпочитат теб, заради по-качествените съставки на десертите? Или обичат да знаят кой стои зад приготвянето им?

Съставките, които използвам направата на десерти за мои приятели са абсолютно същите като тези, които използвам за мен и за семейството ми. Не правя компромис с това, тъй като смятам, че е много важно храната, която приемаме да бъде качествена и с добър произход. На първо място, със сигурност предпочитат десертите ми, заради това.

Меденки по рецепта на Дефи Маронова от Defi's Cakes and Cupuucakes

Все повече хора предпочитат бутикови сладкарници, въпреки че десертите са по-скъпи.

Нормално е да са по-скъпи, понеже продуктите, които се използват за направата на един качествен десерт струват по-скъпо. Хората все повече гледат какво слагат в чиниите си и какво дават на децата си.

 

Аз също като клиент съм привърженик на българските брандове.  Личното отношение е другото нещо, което много ме впечатлява и като клиент и също смятам, че се забелязва и усеща. Аз винаги съм била склонна да направя всичко, за да удовлетворя изискванията, на моите клиенти. Пример за това е торта за сватба, където изисканията бяха просто жестоки – тортата трябваше да бъде без глутен, без захар, без мед. Но дадох всичко то себе си, за да зарадвам хората и успях. Това ме прави много горда, наистина.

Сватбена торта с плодове по рецепта на Дефи Маринова от Defi's Cakes and Cupcakes

Как намираш нови идеи за своите рецепти? Търсиш ли вдъхновение или се вслушваш в желанията на хората?

Черпя идеи предимно от пътуванията ми. На всяко място, където отида задължително посещавам сладкарници. По този начин, взимам идеи и от други култури. Голям фен съм на арабските десерти и на турските десерти. Но също така допълвам и развивам стари рецепти.

Естествено следвам и толкова много кулинарни влогъри, дори собственици на сладкарници в чужбина. Сладкарството е мое хоби и страст от дълго време и наистина мисля постоянно за него.

Кексче по рецепта на Дефи Маринова от Defi's Cakes and Cupcakes

Когато стартирах, страничката беше предимно насочена към кексчета. Приготвям ги с различни пълнежи и разнообразни глазури. В последствие, започнах да получавам запитвания и за друг тип десерти. Често ми задаваха въпроси за торти, включително и сватбени торти. Горда съм, че има хора, които се доверяват на мен за толкова специален момент, който се случва веднъж в живота.

Дефи Маринова - създател на страничката Defi's Cakes

Как успяваш да съчетаваш хобито си на сладкар с останалите ти ангажименти? Това ли е най-голямото ти предизвикателство в ежедневието ти?

Наистина трудно. По професия съм медицински физик, занимавам се с радиационна защита, при работа с източници на йонизиращи лъчения. Работата ми е тотално различна от хобито ми. 

В момента, разбира се съм по-фокусирана върху работата си, но всяка свободна минутка прекарвам в кухнята и хобито ми със сигурност не остава на заден план. Това е нещо, което не ме натоварва, дори напротив, разпускам по този начин. Случвало се е да пека цяла нощ, за да изпълня поръчка навреме. Това за мен не е проблем.

Коледни мединки, създадени от Дефи Маринова от cupcakes.defi и Defi's Cakes and Cupcakes

Имаш ли планове за това как ще продължат нещата напред?

В момента работя върху презентационен сайт, в който ще споделя всички  десерти. Искам да ги представя по-систематизирано, а не както е в момента разпръснато в социалните мрежи. Ще продължавам да развивам Defi’s Cakes с идеята десертите ми да достигат до повече хора. 

Дефи Маринова - създател на страничката за десерти Defi's Cakes and Cupcakes

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *