Сладкарски речник

сладкарски-речник

Това е сладкарски речник от Freakalicious за всички жадни за нови подвизи в кухнята.  Мисията на тазистраница е да предоставя информация и носи разбиране за Сладкарството. Не е нужно да сте професионалисти, за да сте достатъчно компетентни в тази, любима на мнозина, област. А за да постигате нови нива, дори в домашна обстановка, са ви необходими мъничко познания.  Така ще  провокирате любопитството и въображението си. Няма невъзможни чудеса, има тайни ключове, които отварят все повече врати.

Англез

Крем англез, от френски означава английски крем, представлява лек десертен крем. Може да се използва и като сос. Съставен е от мляко, сметана, захар, жълтъци, ванилия. Използван е за основа на много мусове и други разновидности Кремове и сосове.

Фондан

Глазура, използвана за украса или извайване на торти и сладкиши. Състои се от захар, вода, желатин, растителна мазнина или скъсване и глицерол.

Фолдинг

Специфична техника за инкорпориране на една текстура с друга (т.е. бъркане и смесване), която наподобява сгъване [от анлийски fold – сгъвам]. Използва се за приготвяне на френски макарони, мусове, кремове. Целта е да смесят съставките, като запази най-много въздух в готовия крем или тесто. 

Тарт

Десерт с основа от маслено тесто. На практика представлява голяма тарталета. Различава се от пая по това, че обикновено има само основа, без покритие от тесто в горната част. 

Темпериране

Това е процес, при който шоколадът се разтопява до определена температура, охлажда се и се нагрява отново.